F.A.Q.

Intrebari frecvente

Ce nu este Kabbalah ?

Kabbalah nu are nici o legatura cu magia, alchimia, astrologia, numerologia, masoneria, UFOlogia, ocultism, satanism (!?), demonologie, gnosticism, hermetism, yoga, tantra, reiki, arte martiale, teoria conspiratiei, new age sau filosofii de dezvoltare personala.

Nu exista talismane sau bijuterii Kabbalah care sa aduca noroc sau care sa ne protejeze sanatatea. Superstitiile nu isi au loc in studiul Kabbalah autentica.

Care este etimologia cuvantului Cabala (Kabbalah/קַבָּלָה) ?

Din punct de vedere etimologic, cuvantul Kabbalah vine de la verbul קבל (kabel) care inseamna „a primi/a accepta/a permite”.

Kabbalah este substantivul acestui verb.

Cine poate studia Kabbalah ?

Oricine, atata vreme cat vine o inima deschisa si o face de dragul scopului si nu pentru foloase personale.

Traditional Kabbalah era studiata intr-un mediu organizat, in sfera Iudaismului, de barbati iudei, casatoriti si care au depasit varsta de patruzeci de ani. In aceste vremuri este „permis” studiul Kabbalei oricarei persoane indiferent de apartenenta religioasa.

Este totusi recomandat ca studiul sa se faca intr-un mediu organizat sau macar folosind surse autentice.

Este Kabbalah compatibila cu alte religii sau credinte ?

Da, in special cu religiile monoteiste de sorginte abrahamica.

Kabbalah se concentreaza in jurul ideii de „iubire a aproapelui”, cu scopul de a obtine „dragostea pentru Dumnezeu (Creator)”.

Madonna ?

Personal nu cunosc prea multe despre scoala si autenticitatea surselor studiate de Madonna.

De ce un „blog cabalist” ?

Pentru ca aceasta intelepciune merita un proces de „demistificare”.

Asocierea in timp a Kabbalah cu diverse practici „oculte” (fara a exista insa un suport real pentru aceste acuze) a creat multe prejudecati, in special in zona segmentului de populatie direct interesat de spiritualitate.

Exista persoane care urmaresc acest blog ?

Spre surprinderea mea, chiar si in perioadele lungi in care nu am fost activ, a existat intotdeauna o mana de vizitatori in fiecare luna.

Acest blog isi propune sa creeze si sa adune noi „adepti” ?

Nu.

Acest blog nu reprezinta si nu este asociat cu nici o scoala, organizatie sau grupare religioasa.

Dialogul si dezbaterile sunt incurajate, atata vreme cat sunt respectate regulile minime de buna cuvinta.

Sunt incepator, subiectul mi se pare interesant, cum pot face deosebirea intre surse autentice si sarlatanism ?

In general e recomandat ca incepatorii sa se limiteze la cartile sau articolele scrise de Rabbi Isaac Luria, Rabbi Moshe Cordovero, Rabbi Yehuda Ashlag si Rabbi Baruch Ashlag.

Dupa familiarizarea cu lucrarile acestora, orice persoana va putea sa faca distinctia intre autentic si sarlatanism.

Ce voi obtine daca studiez Kabbalah?

Nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare.

Informatia in sine ajuta la a raspunde unor intrebari fundamentale, mai mult sau mai putin satisfacator (depinde de individ) si o intelegere mai buna a felului in care functioneaza lumea.

Daca informatia gaseste un ecou prodund in individ, atunci acesta invata sa se pozitioneze corect fata de societate si apoi fata de Dumnezeu.

Care este pozitia oficiala a Bisericilor Crestine fata de Kabbalah?

Curiozitate (neoficial) si tacere absoluta. Subiectul este putin cunoscut si din acest motiv este si foarte putin dezbatut.

Din pacate, pe fondul dezinformarii, multi crestini asociaza Kabbalah cu „practici” oculte, satanism, etc. Acest lucru este o greseala, din punctul meu de vedere scuzabila. Fiecare religie are un fond mistic, de unde isi trage esenta, exista misticism la Ortodocsi, exista misticism la catolici, exista misticism la musulmani (in special sub forma Sufismului). Kabbalah este fondul mistic care hraneste Iudaismul dintr-un interior putin cunoscut si putin dezbatut.

De ce as invata/practica invataturile Kabbalah ?

Multi o fac din orgoliu. Altii o fac din setea pentru ocultism, secret, etc. Altii o fac pentru o intelegere mai buna a Lumii, a Omului si a sufletelor noastre. De multe ori, oamenii incep sa invete Kabbalah din motive egoiste, iar mai apoi, sedusi de frumusetea si complexitatea acestor invaturi, se schimba si incep sa perceapa aceste invataturi ca un medicament prin care incep sa lupte cu propriul Ego.

Oricare ar fi motivul, se spunea ca „Lumina  reformeaza”, astfel din punctul meu de vedere, oricare ar fi interesul, orice invatatura deprinsa din aceste surse este benifica pentru sufletul unei persoane, in lumea aceasta, sau in lumea viitoare.

Cine scrie acest blog ?

Sunt o persoana ca oricare alta, cu o familie si preocupari care nu ies din sfera normalului. La munca sunt inginer, in viata privata joc sah, calatoresc si tin cure de slabire fara prea mult succes. Contactul cu Kabbalah l-am avut in anul 2008. De atunci am incercat sa citesc cat mai multa „literatura de specialitate” si sa interactionez cu persoane / invatatori care au preocupari asemanatoare.

Un gând despre „F.A.Q.

Lasă un comentariu