Numele Sufletului: Nefesh, Ruach, Neshama, Chaya, Yechida


Rabinii au spus ca Sufletul are cinci nume:

  • Yechida – Singularitate ;
  • Chaya – Viata (Forta) ;
  • Neshama – Suflare ;
  • Ruach – Vant ;
  • Nefesh – Acela ce a venit sa se odihneasca ;

Fiecare dintre aceste nume reprezinta un nivel al luminii Ohr Ein Sof, lumina nelimitata ce este emanata de Creator.

La nivelul Yechida, lumina este unificata si intr-o stare completa ; la nivelul Chaya, lumina isi pierde din putere, dar acest nivel este viata pentru tot ceea ce urmeaza dupa.

Neshama, este ca suflarea care intra in Gura Creatorului, Ruach este suflarea care iese pe gura Creatorului, iar Nefesh este insasi caldura sangelui, viata oricarui animal, interfata prin care spiritualul permeaza lumea materiala.

Fiecare suflet este complet si contine toate nivelele. Insa in lumea aceasta (Olam HaZeh)aceste nivele nu conectate si astfel Ohr Ein Sof nu se poate manifesta in totalitate.

Nivele Chaya si Yechida sunt doua nivele foarte elevate, putini indivizi putand sa le dobandeasca in aceasta lume. Aceste nivele reprezinta cea mai inalta forma de intelegere intuitiva a spiritualitatii. Chaya reprezinta constiinta energiei divine, pe cand Yechida este un nivel atat de elevat incat sufletul traieste in totala uniune cu Dumnezeu.

Nefesh reprezinta instinctul animalic si toate acele forte primordiale care au fost sadite in omul animal. Ruach este o parte intermediara a sufletului, care poate diferentia intre bine si rau. Neshama este ceva specific omului, reprezentand intelectualitatea sufletului prin care Omul il poate cunoaste pe Dumnezeu. Neshama supravietuieste mortii, fiind partea din Om care ramane.

Pe langa aceste niveluri, sau nume, mai exista niste stari intermediare, care nu reprezinta in sine un singur nivel:

  1. Ruach HaKodesh : Este starea in care se gaseste sufletul capabil de profetii;
  2. Neshama Yeteira : Este starea in care se gaseste sufletul capabil sa se bucure de Sabat;
  3. Neshama Kedosha: Este starea in care se gaseste sufletul in timpul in care studiaza Torah.

Lasă un comentariu